Project Name: Rural masterpiece
Project Location: Upper Cumberworth, West Yorkshire
Project Description: To extend the existing four bedroomed dwelling into a five bedroomed dwelling and transform its external appearance to be more in keeping with its neighbouring architecture.
The Design:
Use: The existing four bedroomed dwelling has a dated exterior, which comes from it being one of the earliest properties to be built on the lane. The site has off road parking for four vehicles, two in the garage and two in front of the garage.
The client acquired the property looking to transform the existing dated appearance to something more aesthetically appealing whilst undergoing certain essential maintenance requirements such as insulating the external walls and roof. The client was seeking to create a beautiful property which takes full advantage of its location with its panoramic views.
Amount: The proposal was to add:
  1. A single story extension to the boundary elevation.
  2. An extension above the existing living room on the rear elevation.
  3. A single story extension between the kitchen and living room.
  4. Vertically extend the boundary wall up to 2.1m approx., roadside (800mm internally from garden)
Layout: We sort to achieve:
  1. Increased Parking from two to four cars on the drive way.
  2. Full safe manoeuvring for the residential two cars within the boundary, no reversing into the lane.
  3. A hard standing area in front of the single storey extension which acts as a inside / outside space and further extends the functionality of the kitchen dining room.
  4. A function room, kitchen / dining room, entrance, cloaks and wc.
  5. Spaces which allow fluid movement through the ground floor and also allow the ground floor space to flow outside into the garden via the dining space.
Views from the dwelling
The proposed main views from the building:
  1. The main views are to the private end of the house across the valley to the rear.
  2. The ground floor views are mainly from the living room and garden room, the view from the garden room towards the neighbouring property is masked by existing boundary. The main entrance takes advantage of the fully glazed atrium which overlooks farmers’ fields.
  3. The first floor views are towards the private garden space and over the valley, with the first floor staircase finishing above the double height entrance and looking over the farmers’ fields.
The visual impact on the site and neighbouring properties
  1. A single storey extension to the boundary elevation.
This extension provides the games room and the new dining room, its impact is minimal as it is a single storey structure and it does not overlook the neighbouring dwelling.
  1. An extension above the existing living room on the rear elevation.
The extension above the living rooms acts as an infill, again retaining the proportions of the original house; we gain a master bedroom with internal mezzanine and it stays true to the original roof form.
  1. A single storey extension between the kitchen and living room.
As above the extension forms the garden room and creates a more intimate transition between the house and the garden.
The visual impact on the building façade architecturally.
Please find attached some accurate 3d visuals of the proposal, which we feel demonstrate the high quality of design our client is seeking through the additions and alterations to the existing dwelling. They also demonstrate the use of two locally established materials, split faced stonework and render.
Project Accommodation:
Ground floor: Entrance hall, kitchen dining space, toilet / cloaks, double garage, utility room, living room, games room and games room.
First Floor: Four double bedrooms (two ensuite), house bathroom.
Duplex in the master bedroom: Walk in wardrobe.
Project Special Features: Stainless steel staircase with glass balusters, duplex in the main bedroom for a walk in wardrobe, picture framing rear window for the fantastic views and complete external material transformation.
Type of Construction: Traditional construction.
Client: Private client.

 

 

 

 

Project Name: Contemporary and luxurious
Project Location: Stretton, North East Derbyshire.
Project Description: To demolish the existing detached dwelling and replace it with a contemporary sustainable five bedroom detached dwelling with multiple off road parking spaces in a greenbelt site.
Project Aims: The brief was to achieve planning for an innovative luxury contemporary house set in a greenbelt site surrounded by traditional properties.
The Design:
We sited the proposal in a similar location to the existing building:
  1. The building is located to the west of the original building location to maximise the size of the turning head and parking area at the head of the existing driveway.
  2. We retained the existing site access and drive position.
  3. We retained all but three of the trees.
  4. The building was designed with the primary habitable rooms on the southern façade and the secondary habitable and non-habitable rooms on the northern façade to maximise solar gains.
  5. The rooms on the southern façade all utilise large windows to draw in natural light and heat gains.
  6. The part basement was designed onto the rear to minimise the visual impact of the dwelling whilst achieving maximum primary habitable accommodation on the southern elevation.
  7. The natural contours of the site have been maintained around the building to protect the natural vegetation already existing with the exception of the basement area which is cut into the site and acts as a heat store.
  8. The building is 6500 sq ft including the garage.
Views from the dwelling.
The design maximises the site views whilst considering the impact of the development on the neighbouring dwellings.
Front Elevation
These windows face across the lane and the fields beyond. We have a welcoming double height feature window to the entrance hall. All habitable room windows have been kept to a minimum due to the orientation of the building and the need to minimise heat losses in these areas.
Rear Elevation
These windows face south east, we have the largest amounts of glazing on this elevation to maximise solar gains and the views. We have added a series of large feature windows at high level in the staircase, library circulation area to compensate for the window in the front elevation along with providing fantastic views of the sky and the valley from the first floor. We have a glazed balcony in the master bedroom which gives the occupants a wide angled view of the valley to the south without imposing on the neighbouring properties. This is achieved by adding an angle to the balcony floor area and making the balustrade solid to the elevation facing the neighbouring dwelling.
Side Elevation:
The windows in this elevation are for the utility and two ensuite bathrooms which are frosted glass.
Side Elevation:
The windows in these elevations are in the main living space and entrance hall, master bedroom and master bedroom dressing room. These windows are required to allow the occupants of the site to be able to securely monitor movement up the drive and around the garage area.
Project Accommodation: The part Basement accommodates: a cinema room, gym, office, games room, externally accessed garden store and cedar hot tub.
The ground floor accommodates: a large kitchen, dining area, lounge, utility, bar, entrance hall, storage, w/c, bedroom with ensuite bathroom.
The first floor accommodates: four bedrooms (three ensuite), a house bathroom with a laundry room and library on the landing. The proposed areas are: Basement: 132.72 sq m GF: 255.99 sq m, FF: 148.18 sq m: Total: 536.89 sq m (5779.08 sq ft).
Project Special Features: Structural glass staircase, aluminium window system, double height space in the dining room, a separate balcony on the first floor for the master bedroom, open plan ground floor, 4m ground to first floor height and 3m ceiling heights upstairs, half basement with direct access outside to a sunken private garden with a hot tub and extensive gardens.
Type of Construction: Hybrid construction, steel frame, insulated concrete slab, 140mm block work wall with 360mm Sto insulated through colour render system fixed to the outside, aluminium windows and cedar cladding.
Eco Features: Under floor heating, solar PV, solar thermal (2 systems) rainwater harvesting to the whole site including a separate system for the garage area, over insulating the walls with 360mm Sto insulated render system to the outside face, south facing glazing, minimal north facing windows, all white interior and large windows to maximise natural light distribution.
Technology: Cinema room, helvar lighting system, speakers throughout in the ceilings, automated curtains and blinds, server based music and movies streamed to any room, ipad, iphone control of the whole house and site.
Existing Site: The existing site housed an existing four bedroom house with a detached flat roof double garage which was set back from the main road.  The existing building was in need of repair.
The existing building sat on a large spread footprint and was GF: 146 sq m, FF: 90sq m: Total: 236 sq m (2206 sq ft).
The existing driveway was single carriage which led to a parking area suitable for two vehicles on the drive and two in the garage with no area for turning if two vehicles are parked on the drive.
The existing building materials were a combination of brickwork, render and white upvc windows.
Client: Private client.

 

 

 

 

Project Name: Mumtaz Leeds restaurant
Project Location: Leeds, West Yorkshire
Project Description: Restaurant fit out for an 8,000 sq ft, circa 250 cover restaurant in Clarence Dock, Leeds
Project Aims: The brief was to create an outstanding restaurant interior with contemporary elegance and stylish décor, utilising materials already purchased by the client and to bespoke design the “infill” elements of the spaces these areas included the staircases, the food emporium (shop in the entrance), graphics and branding locations, window / façade treatments and back of house to achieve optimum functionality.
The Result: A fantastic restaurant that combines the emporium (shop), takeaway, main restaurant and private function room along with prayer room, staff facilities and ergonomic back of house functionality. This challenging project pushed us to our limits, it was like working on the ultimate lego set with bits missing and no instructions with the end result being a complete success with the creation of a “complete” project from the customer entrance to the staff exit at the rear.
Our Role:
1.     The creation of a shop front, food preparation area, seating areas and office space within a newly constructed mezzanine.
2.     Produce full information for submission to building regulations and construction issue.
3.     Co-ordinate with the main contractor and any specialist subcontractor’s information.
4.     Produce a full working drawing package to enable the coordination and installation of specialist items including kitchen and mechanical and electrical requirements.
5.     The space planning of all areas above illustrating, desks, cupboards and photocopiers etc.
6.     A full set of design and technical drawings.
8.     Site supervision and co-ordination with the client.
10.  A written specification of the works.
Client: Mumtaz Leeds